5
metallin myynti; metallit

Muut metallit

Kupari, messinki, pronssi, lyijy, sinkki, uushopea ja tina


Muiden metallien valikoimamme sisältää etupäässä kuparia ja messinkiä, mutta myös sinkkiä, uushopeaa, prossia, lyijyä ja tinaa. Katso täältä metallien saatavuustiedot.

Lisätiedot valikoimasta ja saatavuudesta saat olemalla yhteydessä teräsmyyntiimme.

Tibnorin metallivalikoima

Kupari on pehmeä, muovattava ja erittäin helposti muotoiltava metalli. Sen lujuus voidaan jopa kymmenkertaistaa kylmämuokkauksella (valssaus tai langanveto). Kuparin kaikkein tärkein ominaisuus on sen korkea lämmön- ja sähkönjohtavuus. Johtavuus on parhaimmillaan, kun metalli on puhdasta eikä sitä ole kylmämuokattu. Koska kyseessä on jalometalli, sillä on hyvä korroosionkestävyys sekä hapettuneen veden että heikkojen happojen osalta.

Kuparia voidaan hioa, juottaa ja kovajuottaa hyvän lämmönjohtavuutensa ansiosta. Pelkistettyä kuparia ja eletrolyyttistä kuparia, jotka eivät ole hapen saastuttamia, on helpoimpi hitsata. Kuten muitakin pehmeitä metalleja, alumiinia ja pehmeää terästä, on kupariakin melko vaikeaa koneistaa. Koneistus helpottuu, jos materiaalia on kylmämuokattu. Kuparin tunnetuimpiin arkisovelluksiin kuuluvat sähkökaapelit ja vesiputket.

Nauhat ja levyt

Kylmävalssauksen ja hehkutuksen yhdistelmällä on mahdollista saada aikaan nauhaa ja levyä erilaisilla mekaanisilla lujuuksilla täysin pehmeästä (kokonaan hehkutettu) puolikovaan ja kovaan. Kylmävalssatulla/hehkutetulla materiaalilla on parempi pintaviimeistely ja tiukemmat paksuustoleranssit kuin kuumavalssatulla. Kaikki varastossamme olevat valssatut tuotteet ovat joko pelkistettyjä tai hapettomia, mikä tarkoittaa, että yhteen liittäminen kovajuottamalla tai hitsaamalla onnistuu ongelmitta.

Valssattuja CW008A-tuotteita käytetään sovelluksissa, joissa edellytetään korkeaa sähkönjohtavuutta, esimerkiksi sähkömoottoreiden kommutaattoreissa. CW024A-tuotteita käytetään lämmönvaihtimissa, jäähdytysjärjestelmissä ja rakennussovelluksissa, joissa ilmakehän aiheuttaman korroosionkestävyys yhdistyy esteettisyyteen, esimerkkinä katto- tai julkisivupäällysteet. Ilman kanssa kosketuksissa olevaan kuparilevyyn kehittyy ajan myötä kuparille luonteenomainen vihreänhohtoinen oksidikerros, jonka sävy riippuu ilmassa olevan suolan määrästä

Tangot 

Kuparitangot valmistetaan kuumapuristuksella. Sen jälkeen tankojen lujuutta, toleranssia ja pintaviimeistelyä voidaan parantaa kylmävedolla. CW008A-laadulle on tunnusomaista korkea sähkönjohtavuus, jota hyödynnetään usein suurjännite- ja vahvavirtasovelluksissa, kuten koskettimissa, virtakiskoissa tai virrankatkaisimissa.

Meillä on myös kuparipäällystettyä Cuponal-alumiinitankoa, jota on tarjolla useissa eri lattatankomitoissa. Tuotteessa yhdistyvät alumiinin keveys sekä kuparin korroosiosuojaus ja esteettisyys. Painonsäästö on suuri: Cuponal-tanko koossa 100 x 10 mm painaa vain 3,6 kg/m, kun vastaava, puhtaasta kuparista valmistettu tanko painaa 8,9 kg/m.
Yksinkertaisimmassa muodossaan messinki on kuparin ja sinkin seos, mutta se voi sisältää lisäksi myös muita lisäaineita, jotka parantavat korroosiosuojaa (alumiini, tina, arseeni), lujuutta (alumiini, rauta, mangaani) tai työstettävyyttä (lyijy). Messinki voidaan kiillottaa kirkaskiiltoiseksi, siksi se on suosittua koristelussa. 

Messingin korroosionkestävyys on heikompi kuin kuparin. Sinkkikato on eräs erityisen hankala korroosiotyyppi, jota ilmenee, kun sinkki syöpyy. Siitä jää usein jäljelle huokoinen ja hauras pintakerros, joka koostuu enemmän tai vähemmän puhtaasta kuparista. Mitä suurempi sinkkipitoisuus, sitä suurempi on riski tällaisen korroosion ilmenemiselle (todella hitaasti) myös tavallisen hanaveden vaikutuksesta. Sinkkikatoa voidaan ehkäistä pienellä määrällä arseenia. Messinkiä on helppo liittää messinkiin tai muihin metalleihin juottamalla tai kovajuottamalla.

Nauhat ja levyt

Kuten kuparilla, kylmävalssaus parantaa lujuutta ja kovuutta, ja yhdessä oikean hehkutusmäärän kanssa voidaan aikaansaada erilaisia kovuustasoja pehmeästä (kokonaan hehkutettu) puolikovaan ja kovaan. Kylmävalssatulla/hehkutetulla materiaalilla on parempi pintaviimeistely ja tiukemmat paksuustoleranssit kuin kuumavalssatulla.

Tangot ja profiilit

Yksinkertaisten, symmetristen tankojen lujuutta, pintaviimeistelyä ja toleranssia voidaan parantaa kylmävedolla. Messinkitankotuotteiden tavanomaisia käyttökohteita ovat kiinnikkeet, lukon osat hammaspyörät sekä kylpyhuoneen ja keittiön helat. Tangot ovat myös aloitusmateriaalina kuumataonnassa suurelle tuotevalikoimalle, kuten hanat ja muut vesijärjestelmätarvikkeet, ovenkahvat, ikkunanhaat jne. Kodin messinkiset yksityiskohdat ovat usein kromattuja sekä koneistettuina että taottuina.
Nimitys "pronssi" käsittää suuren määrän erilaisia kuparipohjaisia seoksia. Klassinen pronssi on kupariseos, jossa on lähinnä tinaa, mutta pronssiksi kutsutaan myös alumiinipronssia (kupari-alumiini- ja kupari-nikkeli-alumiiniseokset), nikkelipronssia (kupari-nikkeliseokset) ja berylliumpronssia (kupari-berylliumseokset). Alumiinipronssia ja berylliumpronssia voidaan lämpökäsitellä lujuuden parantamiseksi.

Pronssin pääasiallisia piirteitä ovat korkea lujuus, hyvä korroosionkestävyys (paljon parempi kuin messingillä) ja erinomainen kulutuksenkestävyys. Viimeksi mainittu yhdessä useimpiin muihin metalleihin verrattuna alhaisen kitkan kanssa tekee pronssista hyvin soveltuvan laakereihin ja holkkeihin koneissa, joissa on liikkuvia osia. Alumiinipronssilla on myös hyvät korkealämpötilaominaisuudet, kuten virumislujuus. Pronssin merkittävänä varjopuolena on, että sitä on melko vaikea kuuma- tai kylmämuovata, joten monille seoksille valu on ainoa vaihtoehto. Toisekseen pronssi toimii yleensä melko hyvin koneistuksessa. Kaiken tyyppisiä pronsseja voidaan helposti liittää sekä pronssiin että muihin metalleihin esimerkiksi juotto- tai kovajuottomenetelmällä.

Nauhat ja levyt

Meillä on varastoissamme vakiovalikoima kylmävalssattuja levyjä ja nauhalevyjä CW452K-seoksena. Jousitusten lisäksi käyttökohteisiin kuuluvat instrumenttien osat, lauhdutinelementit (sekä päätylevyt että päällyste) ja sähkökomponentit.

Tangot ja profiilit

Toimitamme punametallia, tinaprossia, lyijytinapronssia ja nikkelialumiiniprossia tankoina ja putkina. Tarvittaessa toimitamme myös muita seoksia ja rakennemuotoja.
Korkean toksisuuden vuoksi lyijyn käyttäminen on säänneltyä. Tunnetuimpia käyttökohteita ovat ajoneuvojen lyijyakut, joita varten lyijy kovettuu seoksissa. Pehmeämpää, puhdasta metallia käytetään myös astioiden päällysteenä kemianteollisuudessa erinomaisen korroosionkestävyyden vuoksi. Tyypillinen käyttökohde on myös röntgentilojen suojaus.
Puhdas metalli on melko pehmeä ja rakennusmateriaalina sen käyttö on rajallista. Sen mekaaniset ominaisuudet voivat kuitenkin parantaa seoksia, lähinnä alumiinin ja kuparin kanssa ja siksi sitä käytetään usein valumuoteissa. Sinkki kestää melko hyvin kostean ilman aiheuttamaa korroosiota ja sitä käytetään teräksen korroosiosuojaavana pinnoitteena. Sinkkikerros levitetään joko upottamalla esine sulaan metalliin (kuumasinkitys) tai elektrolyysin avulla (sähkösinkitys). Sinkityksen etuna on, että sinkki suojaa edelleen, vaikka kerros vaurioituisi. Iso osa tuotetusta sinkistä käytetään sinkitykseen tai pronssiseoksissa kuparin kanssa. Sinkin muihin käyttökohteisiin kuuluvat laivojen, öljynporauslauttojen ja muiden suolavedelle altistuvien rakenteiden suoja-anodit sekä kuivakennoparistojen miinusnavat.
Uushopea on periaatteessa alfamessinkivariantti, jossa on 60–65 prosenttia kuparia, 10–20 prosenttia nikkeliä ja loput sinkkiä.  Nikkeli muuttaa kullankeltaisen messinginvärin kellanvalkoiseksi (nikkelin osuus 10 prosenttia) tai hopeanvalkoiseksi (nikkeliä 20 prosenttia). Hopeanhohto katoaa kuitenkin nopeasti ilman vaikutuksesta ja uushopean koristekäyttö edellyttää usein myös kromi- tai hopeapinnoitusta. 

Uushopealla on samat hyvät kylmämuovausominaisuudet kuin alfamessingilläkin, mutta korroosionkestävyys ja lujuus ovat paljon parempia. Läpikovetetussa kylmävalssatussa tilassa uushopealla on hyvät jousto-ominaisuudet ja sitä käytetään usein releissä. Erinomaisesta korroosionkestävyydestä on etua myös koneissa, joita käytetään elintarviketeollisuudessa.

Tina on pehmeä, hopeanvalkoinen metalli. Tina kestää hyvin kostean ilman ja monien, myös melko happamien nesteiden aiheuttamaa korroosiota. Siitä syystä se on tavanomainen teräksen pinnoite säilyketölkeissä. Tinan toinen pääasiallinen käyttöalue on pehmeäjuotteen ainesosana. 

Pehmeäjuote sisältää suuren määrän erilaisia tinapohjaisia seoksia, joissa on usein lyijyä. Tina sulaa noin 230 °C:ssa ja seoksella, jossa on 60 % tinaa ja 40 % lyijyä, on vielä tätäkin alhaisempi sulamispiste. Tätä juoteseosta on käytetty ja käytetään edelleen elektroniikkateollisuudessa. Suuntauksena ovat kuitenkin lyijyttömät juotteet, jotka koostuvat puhtaasta tinasta ja melko pienistä määristä muita metalleja, kuten hopeaa ja kuparia. 

Tibnorin muu valikoima