5
8.6.2018 10:05 CET

5 vinkkiä päästöystävällisiin kuljetuksiin – ja säästä samalla rahaa


Companion-tutkimusprojektin tulosten mukaan Euroopassa hyödynnettiin vuonna 2015 vain 43 prosenttia kuorma-autojen kapasiteetista. Kuljetusjärjestelmän älykkäämmällä ohjauksella ja koordinoinnilla tämä luku pitäisi voida kaksinkertaistaa vuoteen 2025 mennessä. ”Kuljetusten ostajilla on itsellään paljon mahdollisuuksia vaikuttaa täyttöasteisiin ja pienentää siten sekä ympäristövaikutusta että kuljetuskustannuksia”, toteaa Chalmers Industriteknikin logistiikkatutkija Kristina Liljestrand

Seuraavassa on viisi vinkkiä, joiden avulla voit pienentää kuljetustesi ympäristövaikutusta, ja säästää samalla rahaa.  

1. Pakkaa fiksusti
Valitse oikea pakkaus: koko, materiaali ja paketointitapa. Tarjolla on teknisiä ratkaisuja, jotka mittaavat tuotteen koon ja perforoivat pakkauspahvin automaattisesti tuotteen mukaan. Ne voivat jopa räätälöidä pakkauksen yksittäistä tuotetta varten. Logistiikka voidaan myös huomioida jo tuotekehitysvaiheessa – joskus on millimetreistä kiinni, mahtuuko tuote EU-lavalle vai onko se kuljetettava erikoistavarana.

2. Vältä tarpeettoman tiukka aikataulu
Selvitä, tarvitseeko asiakas toimituksen todella heti vai voidaanko toimitusaika määrittää niin, että täyttöaste nousee ja noutokerrat vähenevät. Käy läpi myös omat toimitustarpeesi: lyhyet läpimenoajat tarkoittavat tiukkoja aikatauluja kuljetusliikkeelle. Tiukat toimitusajat vaikeuttavat reittien suunnittelua ja toimitusten yhdistämistä muiden asiakkaiden toimituksiin. Älä aseta tarpeettomia vaatimuksia. 

3. Valitse oikea kuljetusliike
Kuljetusliikkeen valinnalla voit vaikuttaa sekä polttoaineen valintaan, että kuljetusmuotoon. Sopimusten neuvotteleminen uudelleen säästää usein rahaa ja pakottaa kuljetusliikkeet terävöittämään toimintaansa. Neuvottelemalla voidaan saavuttaa merkittäviäkin kustannussäästöjä. Tarkastele myös kuljetusliikkeen terminaaliverkostoa suhteessa omiin tarpeisiisi. Vaihto kuljetusliikkeeseen, jonka terminaalikattavuus on sopivampi, voi säästää kymmeniä kilometrejä – ja siten myös rahaa.

4. Tee yhteistyötä
Muodostamalla kattavan kuvan kuljetuksistasi ja tunnistamalla järjestelmäsi puutteet voit parantaa materiaali- ja tietovirtoja niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Selvitä, mitä yrityksiä lähellä sijaitsee ja miten ne ovat järjestäneet kuljetuksensa. Käyttämällä samaa kuljetusliikettä tai jopa neuvottelemalla kuljetussopimukset yhdessä voitte saavuttaa synergioita ja vähentää tyhjiä kuljetuksia. Yhdessä on mahdollista saada myös lisää sananvaltaa noutoaikoihin, reitteihin ja kuljetusmuotoihin.  

5. Ajattele kierrätyslähtöisesti

Jotta kestävälle kehitykselle voidaan luoda edellytykset, yritysten liiketoimintamallien on oltava aiempaa kierrätyslähtöisempiä, mikä tarkoittaa, että tuotteita ja materiaaleja hyödynnetään pidempään. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi useiden yritysten yhteisillä keräysjärjestelmillä, jotka tuovat volyymietuja, tai lyhyillä ketjuilla, jotka mahdollistavat läpinäkyvyyden ja yksinkertaisuuden. Varmista, että ymmärrät asiakkaidesi tarpeet ja sen, miten tuotteitasi käytetään ja kierrätetään. Näin luot edellytykset myönteiselle kehitykselle koko ketjussa.


Kuvassa: 
Kristina Liljestrand on Chalmers Industriteknikin logistiikkatutkija. 

Kuva: Chalmers Industriteknik