text.skipToContent text.skipToNavigation

Maalämpörakentamiseen tulee valita laadukkaat suojaputket

Maalämpöjärjestelmän rakentamiseen tarvitaan korkealaatuisia suojaputkia. Pietarsaarelainen KS Geoenergi on jo pitkään käyttänyt maalämpökaivoissaan eri olosuhteisiin loistavasti sopivia SSAB:n terässuojaputkia.

Maalämpö tunnetaan ympäristöystävällisenä lämmitysvaihtoehtona, joka on kustannustehokas ja huoleton käyttää. Aurinko- tai tuulivoimalla tuotetun sähkön kanssa käytettynä maalämpöjärjestelmän hiilijalanjälki on vielä tavanomaistakin pie¬nempi. Se sopii kaikenlaisiin kohteisiin omakotitaloista kerrostaloihin ja teollisuuskäyttöön sekä esimerkiksi kauppakeskuksiin. 
Pietarsaarelainen, päätoimipaikkaansa Kruunupyyssä pitävä KS Geoenergi on nykyaikaisten ja ympäristöystävällisten energiaratkaisujen edelläkävijä. Maalämpöratkaisujen rakentamisessa laadukkailla suojaputkilla on tärkeä rooli. KS Geoenergi on jo pitkään käyttänyt maalämpökaivoissaan suomalaisen SSAB:n terässuojaputkia. 

”Kun porataan maaperää, vastaan voi tulla kiviä ja erilaisia muita materiaaleja, joista pitää päästä läpi. SSAB:n putket ovat kestäneet hyvin haastavissa olosuhteissa. SSAB:n putkissa on myös hyvä hinta-laatusuhde”, sanoo KS Geoenergin toimitusjohtaja Stefan Storvall. 

Storvall korostaa kotimaisuuden merkitystä paitsi laadun myös ympäristövaikutusten kannalta. ”Hiilijalanjäljen kannalta paras ratkaisu on valita kotimaisen valmistajan tuote. Jos putkia pitää tuoda ulkomailta, se kasvattaa hiilijalanjälkeä. Me ostamme yleensä ison kuorman SSAB:n putkia, ja ne tuodaan suoraan rakennuspaikalle. Näin ei synny ylimääräisiä siirtokustannuksia tai päästöjä.” 

Putkien hyvä hitsattavuus on avainasemassa

SSAB:n suojaputkien vahvuuksiin kuuluu niiden erinomainen hitsattavuus. Storvall kertoo hitsattavuuden olevan erittäin tärkeä ominaisuus maalämpöä rakennettaessa. 

”Maalämpöputket valmistetaan kolmen metrin paloissa, joten hitsattavaa on paljon. Työmaalla on haastavia olosuhteita – on vettä ja kuraa – mutta kun käytössä on hyvälaatuista terästä, hitsaaminen on helpompaa. Hitsaus on tärkeää tehdä hyvin: huonosti hitsattu sauma voi esimerkiksi alkaa vuotaa myöhemmin”, Storvall toteaa. 

Sähkön hintaheilahtelu on vaikuttanut myös maalämmön käyttökustannuksiin. Storvallin mukaan maalämpö on siitä huolimatta edelleen kannattava energiaratkaisu. ”Nykyään tehdään tehokkaampia koneita ja syvempiä reikiä, joten sähkön hintavaihtelu vaikuttaa vähemmän kuin jos käytössä olisivat vanhanaikaiset pumput. Kun verrataan suoraan sähkölämmitykseen, on maalämmön hinta siitä vain kolmasosan. Maalämpö on tälläkin hetkellä suhteellisen edullista.”

Toimivaa yhteistyötä

SSAB:n RDc- ja RD-suojaputkien jakelu siirtyi vuoden 2023 alussa SSAB Infralta Tibnor Oy:lle, joka on SSAB:n tytäryhtiö. Tibnor on Pohjoismaiden suurin teräksen toimit¬taja, ja sillä on valikoimissaan markkinoiden laajin tarjonta teräksiä ja metalleja. Tuotteita myydään myös yrityksen verkkokaupassa. 
Suojaputkiliiketoiminnan siirtämisen tavoite on parantaa suojaputkien myynti- ja varastointiresursseja ja sitä kautta putkien saatavuutta Suomessa. SSAB Infran pääliiketoiminta ovat teräspaalut, ja suojaputkien osuus tarjonnassa on ollut vähäinen. Tämä on paikoin näkynyt suojaputkiasiakkaille huonona tavoitettavuutena. 

KS Geoenergillä muutoksesta ollaan mielissään. ”Meillä ei ole vielä kovin pitkä yhteistyö takana, mutta olemme olleet tyytyväisiä. Tibnorin hinta-laatusuhde on hyvä ja palvelu on laadukasta. Jos on kysymyksiä, vastauksen saa heti – sillä on suuri merkitys”, Storvall sanoo. 

Storvall kertoo huomanneensa myös putkien saatavuuden helpottuneen yhteistyön kautta. ”Viime vuonna meillä oli ongelmia saada vikkelästi teräsputkia, ja hintakin nousi. Mutta Tibnorin myötä sekä niiden hintataso että saatavuus ovat parantuneet”, hän kiittelee.

Hiilijalanjälki on monen asian summa

  • Maalämpö on yksi ympäristöystävällisimmistä lämmitysvaihtoehdoista. Se sopii niin kerrostaloihin kuin teollisuuskäyttöön.
  • Aurinko- tai tuulivoimalla tuotetun sähkön kanssa käytettynä maalämpöjärjestelmän hiilijalanjälki on vielä entistä pienempi. 
  • Erilaisten maalämpöratkaisujen rakentamisessa laadukkailla suojaputkilla on tärkeä rooli. 
  • Hiilijalanjäljen kannalta paras ratkaisu on valita kotimaisen valmistajan tuote. 
  • KS Geoenergi on ympäristöystävällisten ja nykyaikaisten energiaratkaisujen edelläkävijä. Yritys on jo pitkään hyödyntänyt maalämpökaivoissaan SSAB:n teräsputkia. 
  • SSAB:n suojaputkien vahvuuksiin kuuluu niiden erinomainen hitsattavuus. 
  • SSAB:n suojaputkien jakelu siirtyi Tibnor Oy:lle vuoden 2023 alussa. 
  • Suojaputkiliiketoiminnan siirtämisen tavoitteena oli parantaa entisestään suojaputkien myynti- ja varastointiresursseja Suomessa. 


Artikkeli on julkaistu HS Rakentaminen -liitteessä helmikuussa 2023
Teksti: Vilma Timonen
Kuva: Patrik Pesonen 

Ota yhteyttä jo tänään

Me Tibnorilla haluamme olla merkittävä kumppani asiakkaillemme. Yhdessä teemme pohjoismaisesta teollisuudesta entistä vahvemman. Miten voimme auttaa sinua?

Ota yhteyttä!
Nopea tilaus
Toimitusvaihtoehdot
Valittu päivämäärä Osittainen toimitus mahdollinen


Kirjaudu sisään

Olen unohtanut salasanani.

Mukavaa, että haluat Tibnorin asiakkaaksi. Voidaksesi yritysasiakkaana käydä kauppaa kanssamme, tarvitset asiakasnumeron.

Hae asiakastiliä Tibnorilta.

*Huomioi, että Tibnor myy ainoastaan yritysasiakkaille eikä yksityishenkilöille. Ilman y-tunnusta olevia hakemuksia ei käsitellä.