text.skipToContent text.skipToNavigation

Ponsse

Joustavuutta ja laatua metsäkoneisiin

Pohjoissavolainen Ponsse on raivannut tiensä maailmanluokan metsäkonevalmistajaksi. Pienessä Vieremän kunnassa sijaitsee tehdas, joka kuuluu yhdelle maailman johtavista metsäkonevalmistajista. Tehtaassa on valmistettu 46 vuoden saatossa yli 11 000 metsäkonetta. Koneista noin 9 500 on edelleen ahkerassa käytössä.

Ponsse tunnetaan yrityksenä, joka on erikoistunut tavaralajimenetelmään perustuvien metsäkoneiden valmistukseen, myyntiin ja huoltoon sekä niihin liittyviin tietojärjestelmiin. Tavaralajimenetelmässä rungot katkotaan jo metsässä puun käyttötarkoituksen mukaisiin mittoihin. Samalla tietojärjestelmät välittävät aina loppuasiakkaalle saakka tietoa siitä, mitä puutavaralajeja ja kuinka suuri määrä puuta metsästä on seuraavaksi tulossa. Kaikki tapahtuu langattomasti ja reaaliajassa.

Metsäkoneiden käyttöolosuhteet asettavat metallin lujuuden sekä kulutus- ja säänkestävyyden äärimmäiselle koetukselle. Niitä käytetään vaikeassa maastossa ja vaihtelevassa säässä, eikä käytölle ole pahemmin pakkasrajoja. Asiakkaat voivat valita korjuuolosuhteisiinsa soveltuvat tuoteominaisuudet: he arvostavat tuotteiden korkeaa laatua ja tarpeitaan vastaavaa tuotekehitystä. Toimittajakumppaneiksi tarvitaan yrityksiä, jotka kykenevät tukemaan näiden asiakastarpeiden toteutumista.

Tiivistä yhteistyötä tietojärjestelmien integroinnilla

Ponsse ostaa Tibnorilta pääasiassa erikoislujaa Strenx-terästä esikäsiteltynä. Teräs prosessoidaan Tibnorin Seinäjoen palvelukeskuksessa ja toisinaan myös Hyvinkäällä. Tibnor ajoittaa tuotteiden toimitukset Ponssen eri tuotantovaiheisiin. Kaikki esikäsitellyt leikkeet toimitetaan Ponssen omaan hitsaamoon jatkokäsiteltäväksi, ja sieltä ne menevät esimerkiksi harvesteripäiden tai nosturipuomien rakenteisiin.

Ponssella on käytössään toimittajaportaali, jonka kautta Tibnorin ja Ponssen tietojärjestelmät ovat yhteydessä toisiinsa. Tilaukset tulevat Tibnorilta just in time -periaatteella, sillä suurten varastojen ylläpito Vieremän tehtaalla ei ole tarkoituksenmukaista.

”Meille on elintärkeää reagoida asiakkaidemme tarpeisiin nopeasti ja joustavasti. Tästä syystä olemme kehittäneet Ponssella toimittajaportaalin, jonka myötä myös Tibnorin ja Ponssen tietojärjestelmät keskustelevat keskenään”, kertoo Tiina Haapalainen, Ponssen hankintapäällikkö Vieremältä.

Ponssen ja Tibnorin tietojärjestelmät on rakennettu keskustelemaan keskenään, ja tämä on lisännyt yhteistyön joustavuutta. Tuotemuutosten läpivienti on nyt nopeampaa ja tilausten eteneminen läpinäkyvämpää.

”Nyt kun systeemit keskustelevat keskenään, saamme muutokset nopeammin lopputuotteisiin ja voimme tilata yksittäisiä nimikkeitä tuotannon muuttuviin tarpeisiin. Näemme myös tilausten etenemisen reaaliajassa. Ennen muutosten läpivientiin saattoi mennä viikkoja tai kuukausia”, kuvailee Haapalainen.

Portaalin myötä aikaa säästyy niin tavaroiden purkamisessa, toimistotyössä kuin toimitusajoissakin.

”Tibnor näkee portaalista, mihin työvaiheeseen mikäkin tuote on menossa ja pakkaa tuotteet sen mukaan. Aikaa säästyy muun muassa tavaroiden purkamisessa hyllyihin. Toimitukset tulevat jonotoimituksina eli lavat saadaan käyttöön suoraan pakkauksista. Toimistotyötä on luonnollisesti vähemmän, sillä tilauksia ei enää tehdä manuaalisesti yksitellen. Lisäksi varaston kiertonopeus on huomattavasti kasvanut”, Haapalainen jatkaa.

Yhteistyö on syventynyt vuosien varrella – eikä pelkästään Ponssen ostajien ja Tibnorin myynnin välillä. Molempien yritysten laatuasiantuntijat ovat vierailleet puolin ja toisin, ja yhteistyötä tehdään myös tuotekehityksessä ja tuotannonsuunnittelussa.

”Tuotekehityksemme kommunikoi Tibnorin tuotannonsuunnittelun kanssa. He katsovat tuotteiden valmistettavuutta yhdessä – tarkoituksena aina välttyä hankalilta työvaiheilta ja päätyä mahdollisimman nopeisiin, helppoihin ja kustannustehokkaisiin työvaiheisiin. Yhteistyö eri yksiköiden välillä on toiminut hyvin”, Haapalainen kertoo.

Lyhyesti

Ponsse Oyj
Yritys valmistaa, myy ja huoltaa metsäkoneita sekä niihin liittyviä tietojärjestelmiä.

Haaste
Ponssen asiakkaiden tarpeet vaativat myös toimittajakumppanilta laatua ja joustavuutta.

Ratkaisu
Erikoislujaa terästä esikäsiteltynä suoraan Ponssen tuotannon tarpeisiin. Systeemien välinen integraatio tuo joustavuutta ja aikaa jää enemmän ydinliiketoimintaan. Tiivis yhteistyö kasvattaa laatua ja luotettavuutta.

Ota yhteyttä jo tänään

Me Tibnorilla haluamme olla merkittävä kumppani asiakkaillemme. Yhdessä teemme pohjoismaisesta teollisuudesta entistä vahvemman. Miten voimme auttaa sinua?

Ota yhteyttä!
Nopea tilaus
Toimitusvaihtoehdot
Valittu päivämäärä Osittainen toimitus mahdollinen


Kirjaudu sisään

Olen unohtanut salasanani.

Mukavaa, että haluat Tibnorin asiakkaaksi. Voidaksesi yritysasiakkaana käydä kauppaa kanssamme, tarvitset asiakasnumeron.

Hae asiakastiliä Tibnorilta.

*Huomioi, että Tibnor myy ainoastaan yritysasiakkaille eikä yksityishenkilöille. Ilman y-tunnusta olevia hakemuksia ei käsitellä.