text.skipToContent text.skipToNavigation

Tibnor Oy:n Järvenpään teräspalvelukeskus huomioi toiminnassaan ympäristöasiat kokonaisvaltaisesti

Teräksen valmistus on energiaintensiivistä teollisuutta, ja on järkevää pyrkiä käyttämään kaikki raskaan valmistusprosessin läpi kulkenut materiaali tarkasti hyödyksi.

Tibnorin Järvenpään palvelukeskus leikkaa eri terästehtaiden toimittamilta keloilta teräsmateriaalia asiakkaan toivomiin mittoihin. Tibnorin Järvenpään yksikkö toimittaa asiakkailleen terästä n.70 000 tonnia vuodessa, joten myös ympäristön kannalta raaka-aineen tehokas käyttö on toiminnassa ensiarvoisen tärkeää.
Leikkaus vähentää hukkaa asiakkaalla, ja teräs on myös täysin kierrätettävä materiaali.
Tibnorin Järvenpään palvelukeskuksen johtaja Jani Töyrylä kertoo:
 - Jos asiakas ostaisi levyä standardimitoin, hukka voisi olla 25% luokkaa. On myös kilpailuetu, että voimme toimittaa, vaikka yhden levyn jos asiakas niin tarvitsee. Raaka-aine varastomme on laaja, ja hoidamme tilaukset nopeasti.

Kirkkautta halliin

Teräksen lisäksi Järvenpään palvelukeskus kierrättää kaikki prosesseissa syntyvät materiaalit edelleen, kuten pakkausjätteet. Myös arkki- ja nauhalavojen alla olevat puupakkaukset kierrätetään samoin kuin kela-alustatkin. Kaatopaikkajätettä ei tule, vaan kaikki ovat energiajaetta ja kierrätettävää raaka-ainetta. Kierrätysaste on lähes 100 %.
Kun teräskela halkaistaan, reunoista tulee romua, joka sekin päätyy kierrätykseen. Samoin kelojen alut ja loput. - Olemme panostaneet myös valaistukseen, koska se on tuotannossa tärkeää. Olemme saaneet isot säästöt, kun vaihdoimme led-lamppuihin. Halleissa oli ennen suurpainenatriumlamput. Niitä oli paljon, ja valo oli kellertävää. Nyt kaikki toimivat ledeillä, ja ne syttyvät ja sammuvat automaattisesti, Töyrylä kertoo.

Tibnorin ympäristöystävällinen Tibex-teräs

- Myymme myös Tibex-teräksiä, jotka ovat ympäristöystävällinen vaihtoehto laiterakennus- ja rakennusteollisuudelle kohteisiin, joissa ei ole niin tiukkoja vaatimuksia teräksen lujuudelle ja pinnanlaadulle. Tibex-levyt syntyvät SSAB:n Raahen ja Hämeenlinnan tehtaiden materiaalista, jota yrityksen oma laadunvalvonta ei ole kelpuuttanut korkeimpaan mahdolliseen laatuluokitukseen, selventää Tibnor Oy:n liiketoiminnan kehityspäällikkö Janne Miettinen
Pintavialliset tuotteet olisivat menneet vientiin, tai päätyneet romumetalliksi. 
- Tehtaan tavoite on aina valmistaa priimaa, mutta prosesseissa syntyy väistämättä myös jossain määrin hävikkiä. Näin on varsinkin silloin, jos tehtaan omat laatuvaatimukset ovat tiukemmat kuin yleisten standardien määrittelemä minimitaso. Tibexin ansiosta saamme kaiken käyttökelpoisen materiaalin markkinoille, ja haluamme myös hyödyntää sen mahdollisimman lähellä tuotantopaikkaa, jotta pystymme minimoimaan tavaran kuljetuksesta syntyvät päästöt.

Kohti hiilineutraaliutta

Tibnor on SSAB:n tytäryhtiö. SSAB on yksi maailman hiilidioksiditehokkaimmista teräksentuottajista jo nyt, mutta samalla hiilidioksidipäästöjen vähentäminen, ja lopulta poistaminen kokonaan on elintärkeää ympäristölle. Työsarkaa on, koska terästeollisuus on yksi suurimmista hiilidioksidipäästöjen lähteistä.
Yhtiön tarkoituksena on viedä koko terästeollisuus hiilipäästöttömään tulevaisuuteen, ja se on investoi hankkeeseen neljä miljardia. Fossiilivapaa teräs on tarkoitus ottaa käyttöön asteittain vuodesta 2026 eteenpäin. Mukana hankkeessa on myös Vattenfall.
 Hiilidioksidin sijaan sivutuotteena syntyy vettä, ja teräs on valmistettu vetypelkistetystä raudasta.
- Jos et ole fossiilivapaa viimeistään 10 vuoden kuluttua, olet auttamattomasti pihalla. SSAB on ainoa yhtiö mikä tarjoaa aidosti fossiilivapaata terästä, ja se luo painetta kilpailijoille.
Kestävään kehitykseen on jokaisen yrityksen panostettava. Fossiiliteräs jää lopullisesti historiaan, Miettinen päättää.

Artikkeli on tuotettu Kiertotalouden erikoislehti Uusiouutisiin joulukuussa 2022. 
Teksti ja kuvat Katarina Boijer. 

 

Ota yhteyttä jo tänään

Me Tibnorilla haluamme olla merkittävä kumppani asiakkaillemme. Yhdessä teemme pohjoismaisesta teollisuudesta entistä vahvemman. Miten voimme auttaa sinua?

Ota yhteyttä!
Nopea tilaus
Toimitusvaihtoehdot
Valittu päivämäärä Osittainen toimitus mahdollinen


Kirjaudu sisään

Olen unohtanut salasanani.

Mukavaa, että haluat Tibnorin asiakkaaksi. Voidaksesi yritysasiakkaana käydä kauppaa kanssamme, tarvitset asiakasnumeron.

Hae asiakastiliä Tibnorilta.

*Huomioi, että Tibnor myy ainoastaan yritysasiakkaille eikä yksityishenkilöille. Ilman y-tunnusta olevia hakemuksia ei käsitellä.