text.skipToContent text.skipToNavigation

Alumiinit

Alumiini on hopeanharmaa epämagneettinen metalli. Se on kevyttä, tiheydeltään kolmasosan teräksestä, ja puhtaassa muodossaan se on melko pehmeää. Seosaineilla lujuutta voidaan kasvattaa merkittävästi. Keveytensä vuoksi alumiinia käytetään usein käyttökohteissa, joissa painoa on vähennettävä, esim. lentokoneissa, ajoneuvoissa, veneissä ja pakkauksissa. Alumiini johtaa hyvin lämpöä ja sähköä. Sitä on helppo käsitellä särmäämällä, syvävedolla, pursottamalla ja valamalla.  Alumiini kestää hyvin veden ja erilaisten kemikaalien aiheuttamaa korroosiota, sillä ilman vaikutuksesta sen pintaan muodostuu ohut suojakerros alumiinioksidia.

Alumiinin anodisointi on sähkökemiallinen pintakäsittelymenetelmä, jossa alumiinin luonnollinen oksidipinta paksuuntuu ja luo sille tyylikkään ja kulutusta kestävän pinnan. Anodisoitu alumiini on käytössä esimerkiksi rakennusten julkisivuissa, kylteissä tai lopputuotteissa, joista se tekee helpompia puhdistaa. Anodisoinnin tuloksena on kova, mekaanista kulutusta kestävä pinta, jonka säänkesto on erinomainen. Anodisoitua alumiinia ei voi hitsata.

Katso alumiinituotteidemme saatavuudet.

Test

Useimmat levytuotteet ensin kuumavalssataan, jos niitä ei ole jatkuvavalettu paksuuteen, joka voidaan suoraan kylmävalssata. Kylmävalssaaminen parantaa paksuustoleransseja, mutta  käytettävä valmistusmenetelmä riippuu loppupaksuudesta, tarvittavista mekaanisista ominaisuuksista (tila) ja kyseessä olevasta seoksesta. Alumiininauhaa ja -levyä on helppo särmätä, porata, sahata ja muotoilla syvävetämällä tai venyttämällä. Seosvalinta on tärkeää, jos käyttökohde edellyttää alumiinin hitsaamista.

Alumiininauhaa ja -levyä käytetään tuotanto-, kuljetus-, ajoneuvo-, rakennus- ja telakkateollisuudessa sekä sähkösovelluksissa. Laaja seosvalikoima tarjoaa ominaisuuksien suhteen valtavasti mahdollisuuksia, mikä näkyy myös käyttöalan laajuudessa.

Kuviovalssatut levyt ja muut kuviolliset levyt valmistetaan  kuvioidulla valssilla valssausprosessin viimeisessä vaiheessa. Kylteissä käytetään usein maalattua levyä. 

Levyn tai nauhan leikkaaminen joko vakiomittaan tai asiakaskohtaiseen pituus- ja leveysmittaan sisältyy Tibnorin palveluvalikoimaan. 

Alumiiniputket valmistetaan tavallisesti pursottamalla. Putkien tavallisimmat seokset ovat 6060/6063 pienissä ohutseinäputkissa ja 6082 suuremmissa ja paksummissa putkissa. Alumiiniputket ovat helppoja työstää leikkaamalla, poraamalla ja koneistamalla. Oikeanlaisilla välineillä niitä voi helposti taivuttaa. Anodisoidut alumiiniputket eivät ole ainoastaan koristeellisia vaan myös vähentävät alumiiniputken taipumusta juuttua teleskooppitoiminnoissa.

Alumiiniputkia käytetään usein erilaisissa lämmönvaihtimissa erilaisissa käyttökohteissa. Tällöin alumiinin hyvällä lämmönjohtavuudella on tärkeä merkitys.

Pursottamalla valmistetaan sekä yksinkertaisia, epäsymmetrisiä poikkileikkauksia, kuten kulma-, T- ja U-profiileja, että monimutkaisempia profiileja. Se on kustannustehokasta, koska siinä päästään lähemmäs tietyssä käyttökohteessa tarvittavaa lopullista muotoa ilman lisätyövaiheita. Profiilien tavallisimmat seokset ovat 6060/6063 pienissä, ohutseinäisissä poikkileikkauksissa ja 6082 suuremmissa. Alumiiniprofiileja voidaan käyttää monenlaisissa sovelluksissa, mm. ajoneuvoissa, rakenteissa, elektroniikassa, viihde-elektroniikassa ja huonekaluissa.

Pyöreät, nelikulmaiset ja suorakaiteen muotoiset alumiinitangot valmistetaan joko pursottamalla tai valssaamalla. Alumiinitankoja käytetään usein konekomponenteissa ja siksi seosvalikoima on runsaampi ja mekaaniset ominaisuudet moninaisempia kuin esimerkiksi profiileissa. Koneenosien valmistuksessa työstettävyys on otettava huomioon seoksen valinnassa. Tyypillisiä käyttökohteita ovat hydrauliikka ja pneumatiikka, ajoneuvot ja kuljetus, telakka ja yleinen tuotanto.

Anodisointi voi olla hyödyllinen konekomponenteissa, joiden on oltava kulutuksenkestäviä eivätkä juutu, jos osat koskettavat toisiaan tai muita metalleja.

Ota yhteyttä jo tänään

Me Tibnorilla haluamme olla merkittävä kumppani asiakkaillemme. Yhdessä teemme pohjoismaisesta teollisuudesta entistä vahvemman. Miten voimme auttaa sinua?

Ota yhteyttä!
Sulje Nopea tilaus
Sulje Toimitusvaihtoehdot
Tämä päivä Valittu toimituspäivä Saatavilla oleva toimituspäivä

Kirjaudu sisään

Olen unohtanut salasanani.

Mukavaa, että haluat Tibnorin asiakkaaksi. Voidaksesi yritysasiakkaana käydä kauppaa kanssamme, tarvitset asiakasnumeron.

Hae asiakastiliä Tibnorilta.

*Huomioi, että Tibnor myy ainoastaan yritysasiakkaille eikä yksityishenkilöille. Ilman y-tunnusta olevia hakemuksia ei käsitellä.